Ergospirometrie

RDSM biedt ergospirometrie toestellen voor VO2Max bepaling en CPET-testen aan aan een scherpe prijs.

Aeroman Ergospirometrie
Aeroman Ergospirometrie

Aeroman professional analyseert het energiemetabolisme via de ademgassen. Het toestel heeft geen calibratie nodig en is zeer kostenvriendelijk.
Ergospirometrie Maskers
Ergospirometrie Maskers

Ergospirometriemaskers met headgear, geschikt voor alle merken ergospirometrietoestellen. Beschikbaar in maten extra-small, small, medium en large.

Wat is ergospirometrie?

Ergospirometrie is een test voor het krijgen van inzicht in de inspanningscapaciteit en de lichamelijke conditie. De test wordt typisch uitgevoerd op een ergometriefiets of op een loopband en vergt een maximale inspanning. Men noemt dit vaak een inspanningstest of CPET (CardioPulmonary Exercise Test).

Tijdens de test wordt een masker gedragen of een aangepast speciaal mondstuk in de mond gehouden. De ergospirometer meet tijdens de inspanning de ademhalingsvolumes en de uitgeademde zuurstof en koolstofdioxide.

Een belangrijke parameter in de sportgeneeskunde is de VO2-Max die een maat is voor de maximale zuurstofopname van het lichaam.

Vaak wordt gelijktijdig ook het inspanningselektrocardiogram gemeten.

Soorten Ergospirometrie Toestellen

Tot voor kort waren de klassieke ergospirometrietoestellen stationaire toestellen die enkel konden gebruikt worden in de artsenpraktijk of ziekenhuis. De laatste jaren zijn er een aantal mobiele ergospirometrietoestellen voor veldtesten op de markt gekomen die toelaten om de veldtesten uit te voeren, en toestellen die minder of geen calibratie met gassen meer behoeven.

Waarop letten bij het kopen van een ergospirometrietoestel?

Bij het kopen van een ergospirometrietoestel zijn de volgende aandachtspunten belangrijk:

 • Prijs
  Niet enkel de aanschafprijs is belangrijk maar vooral de kosten van de accessoires en de onderhoudskosten kunnen stevig oplopen bij dit soort toestellen.
 • Beoogd gebruik
  Wil u het ergometrietoestel gebruiken in het veld of enkel met een stationaire ergometriefiets?
 • Mogelijkheden - Parameters
  Sommige (mobiele) toestellen meten enkel VO2 en niet VCO2, andere bieden niet de Wassermann gafieken aan. Bedenk goed wat u precies wenst te meten en houd hier rekening mee alvorens een toestel aan te schaffen.
 • Gebruiksgemak
  Zowel van de software als van het toestel zelf
 • Onderhoud en Calibratie
  De meeste ergospirometriesystemen vereisen een duur jaarlijks onderhoud, waarbij de zuurstofsensor vervangen wordt. Bij andere toestellen is dit niet van belang.
  Sommige ergispirometrietoestellen moeten voor elk gebruik met gassen gecalibreerd worden, bij andere toestellen is dit niet nodig.
 • Service
  U moet kunnen rekenen op een dienst na verkoop indien er problemen zouden opduiken.

We besteden steeds aandacht aan alle bovenstaande punten bij de toestellen die wij in ons gamma opnemen.

français | english