Saturatiemeters
Ons volledig gamma saturatiemeters. We bieden ook spirometers met geïntegreerde pulsoximeter aan.
Klik op de saturatiemeter voor meer informatie erover.
Wat doet een saturatiemeter?
Een saturatiemeter meet het zuurstofgehalte dat aan het hemoglobine in de rode bloedcellen is gebonden. Deze arteriële zuurstofsaturatie of SpO2 wordt door de saturatiemeter gemeten via infrarood licht dat door de vinger wordt gestuurd. Aan de andere kant wordt de kleur van het licht gemeten. De kleur varieert naargelang de hoeveelheid gebonden zuurstof: zuurstofarm bloed is blauwer dan zuurstofrijk bloed.
Dankzij saturatiemeters kan men dit zuurstifgehalte veilig en niet-invasief bepalen. De klassieke methode van het bepalen van het zuurstofgehalte in het bloed vergt een arteriële bloedafname, een onderzoek dat soms nog wordt uitgevoerd in ziekenhuizen.
Saturatiemeters worden gebruikt voor het vaststellen en opvolgen van ziektes die leiden tot een daling van dit zuurstofgehalte, zoals sommige long- en hartziektes.
Soorten Saturatiemeters
Afhankelijk van het gebruik kan men een onderscheid maken tussen professionele saturatiemeters en saturatiemeters voor thuisgebruik.
Als men kijkt naar de mogelijkheden bieden de eenvoudige saturatiemeters enkel spotmetingen aan met weergave van de waarde op het scherm.
Saturatiemeters met geheugen en software kunnen gebruikt worden voor langdurige metingen, zoals nachtelijke saturatiemetingen. Deze toestellen kunnen gebruikt worden voor een screening van slaapapneu.
De laatste jaren zien we ook steeds meer draadloze saturatiemeters met app die een geheugenbeheer op de smartphone toelaten.