Telegeneeskunde Projecten

WiPaM wordt in een groot aantal projecten gebruikt. Een greep uit onze portfolio:

Astma studie

telegeneeskunde klinische studie

Voor een klinische studie met universiteiten uit vijf verschillende Europese landen ontwikkelde RDSM een app voor een smartphone die de spirometrie resultaten van een pocket spirometer uitleest via Bluetooth. De app wordt ook gebruikt voor het beantwoorden van een vragenlijst. De resultaten van zowel vragenlijst als spirometrie worden volautomatisch doorgestuurd naar het WiPaM telegeneeskunde platform. De artsen die de patiënten opvolgen programmeren geïndividualiseerde alarmen waardoor ze automatisch via SMS of email verwittigd worden dat er afwijkende waarden zijn.

Er werden vragenlijsten geïmplementeerd die ingevuld werden tijdens intake en follow-up gesprekken van patiënten en vragenlijsten voor de controle groep.

De mogelijkheid werd voorzien om de resultaten van bloedonderzoeken en genetische analyses in het online dossier te uploaden.

De coördinator van de studie kon dagelijks alle resultaten van alle bronnen geanonimiseerd en in realtime downloaden.

Screening COPD

Bij een samenwerking tussen een Belgische en een Russische universiteit werd WiPaM in 17 Russische centra gebruikt voor een vroegtijdige screening op COPD bij 3000 patiënten. Het gezondheidspersoneel moest ook een aantal vragenlijsten invullen.

De resultaten van de spirometrietesten en de op maat gemaakte vragenlijsten werden naar het WiPaM platform doorgestuurd en konden door de studiecoördinator anoniem gedownloaded worden.

WiPaM Mobile

WiPaM Mobile

RDSM heeft een mobiele app ontwikkeld die connecteert met draadloze medische toestellen (spirometer, bloeddrukmeter, glucose meter, saturatiemeter, weegschaal), die de patiënt toelaat om vragenlijsten in te vullen en die de resultaten naar het WiPaM platform stuurt.

Artsen kunnen alarmen programmeren voor elke patiënt en op elke parameter. In het geval er afwijkende waardes worden doorgestuurd wordt de arts verwittigd via email of SMS.

Aangepaste en op maat gemaakte versies werden ontwikkeld voor verschillende klinische studies in verschillende pathologieën.

Telegeneeskunde ambulance

In samenwerking met een Belgische universiteit ontwikkelden wij een systeem voor het op afstand monitoren van patiënten in een ambulance. Tussen arts en patiënt is er een bidirectionele videolink.

De meetgegevens van de medische toestellen in de ambulance worden in realtime doorgestuurd en getoond in de webinterface van de arts.

Een publicatie toont de uitvoerbaarheid van het project aan.

telemedicine ambulance

WiPaM Fit - Revalidatie op afstand

In samenwerking met een hogeschool in Brussel ontwikkelden wij een koppeling naar een ergometer voor thuisrevalidatie. De gegevens van de fietsergometer worden doorgestuurd naar een tablet PC die op zijn beurt alle data doorstuurt naar WiPaM.

Hetzelfde principe kan ook toegepast worden op een loopband.

wipam fit

Telegeneeskunde olieplatform

Voor een project in het Midden-Oosten werd het WiPaM platform gebruikt om gegevens van olieplatformen in de Perzische Golf door te sturen naar een lokaal universitair centrum. Een getrainde werknemer nam de testen op het olieplatform af en stuurde ze door naar het ziekenhuis. Er werd ook een videolink voorzien

telemedicine oil rig

Sportkeuring.be

sportkeuring

Op vraag van SKa (Vereniging voor Sport- en Keuringsartsen) ontwikkelde RDSM de website sportkeuring.be voor de screening van de plotse dood bij sporters.

De ingevulde resultaten worden naar het WiPaM platform doorgestuurd waar ze door de arts kunnen ingekeken en beoordeeld worden.

Via WiPaM is het dan ook mogelijk om tijdens de sportmedische keuring mogelijk om de ECG- en spirometrietesten uit te voeren in het online dossier van de sporter.

JS SportsECG

js sportsecg

RDSM ontwikkelde de android versie van de JS SportsECG app, een iOS applicatie die werd ontwikkeld door Professor Dr. Hein Heidbuchel (Universiteit en Hartcentrum Hasselt), voormalig voorzitter van de opleidingscommissie van de Europese Hartritme Associatie (European Heart Rhythm Association, EHRA) en van de afdeling Sport Cardiologie van de Europese Vereniging voor Cardiologie (European Society of Cardiology, ESC).

De applicatie is bedoeld voor het opleiden van artsen, studenten en paramedici in het gespecialiseerde onderwerp van ECG's bij atleten. De app wil de gebruikers bekend maken met de karakteristieken van atleten ECG's, gebaseerd op de Seattle criteria. De Seattle criteria werden opgesteld om het geschiktheidsonderzoek van atleten een hogere betrouwbaarheid te geven (gevoeliger maar met minder vals-positieven) in de beoordeling van het risico op plotse dood tijdens sporten.

De applicatie kan gedownloaded worden op:

SpiroQuiz

spiroquiz

SpiroQuiz is een smartphone app die toelaat uw spirometrie vaardigheden te trainen.

Na de korte introductie in de spirometrie worden verschillende sets van flow-volume curves getoond met bijhorende spirometrie waardes en kan u de diagnose aangeven.

SpiroQuiz is bedoeld voor gezondheidsprofesionnals en studenten.

SpiroQuiz is beschikbaar op Google Play.

Referenties

Enkele referenties:

aphp
appremed
az
chiesi
chrhuy
chuliege
diabetes
gsk
novartis
pfizer
quintiles
ska_tn
ssmg
turku
ucl
ulb
uzgent
uzleuven
vub
zorgengezondheid
athens
chc
erlangen
jessa-ziekenhuis
kul
lodz
menarini
sintpetersburg
français | english